Het is zover: je hebt besloten om zonnepanelen te laten installeren. Maar er is nog één vraag waar je wellicht mee zit: “Hoe verzeker ik mijn zonnepanelen?”. Er zijn allerlei soorten verzekeringen die ieder een andere dekking bieden. Daardoor is het al snel onduidelijk welke zonnepanelen verzekeringen je nu af moet sluiten. Maar voordat je onnodig je zonnepanelen verzekerd hebt, is het goed om exact te weten welke verzekeringen je nu echt nodig hebt. In deze blog leggen we je graag uit wat je moet weten rondom je zonnepanelenverzekering. Lees snel verder!


Welke verzekering voor jouw zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn duur in aanschaf. Maar ook als je je zonnepanelen huurt, wil je hier goed mee omgaan. En net als bij andere kostbare bezittingen, wil je deze wel goed verzekeren. In sommige landen bestaan hier aparte verzekeringen voor. Maar hoe zit dat dan in België?


Wist je dat je brandverzekering zonnepanelen dekt?

In België vallen zonnepanelen onder de dekking van de woonverzekering, ook wel brandverzekering genoemd. Zo zijn ze verzekerd tegen o.m. glasbreuk en stormschade. Ze vallen over het algemeen onder de dekking als je zonnepanelen aan je huis vast gemonteerd zijn. Let op: bij sommige brandverzekeraars moet je zonnepanelen toevoegen als optie.

Laat in elk geval wel aan je verzekeraar weten dat je zonnepanelen hebt laten installeren. Soms wordt je premie hiervoor namelijk iets aangepast, omdat de waarde van je huis stijgt na het toevoegen van zonnepanelen. Als het verzekerde bedrag lager ligt dan de werkelijke waarde van je woning, dan is je woning onderverzekerd. En dat wil je niet!

Zonnepanelen op een huurwoning

Heb jij geen koopwoning maar een huurwoning? Ook dan is het in Vlaanderen verplicht om als huurder een brandverzekering af te sluiten. In Brussel is er voorlopig geen verplichting, alhoewel het wel absoluut aan te raden is om je spullen te verzekeren als huurder.

Zonnepanelen verzekering

Er bestaan ook losse verzekeringen voor zonnepanelen; veelal aangeboden door installateurs. In veel gevallen is het echter zo dat je brandverzekering alles al dekt waardoor je mogelijk dubbel verzekerd bent, wat tot onduidelijkheden kan leiden in het geval van schade. En je wil natuurlijk geen onnodige extra premies betalen.


Verzekering zonnepanelen bij diverse situaties

Er kan van alles gebeuren waardoor er iets misgaat met je zonnepanelen. Of het nu een onverwachte storm is of schade bij montage: we leggen je graag per situatie uit wie de verantwoordelijke partij is bij schade aan je zonnepanelen.

Zonnepanelen verzekeren tegen diefstal

Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar ook zonnepanelen zijn soms het doelwit bij diefstal. Inbrekers kunnen ze redelijk eenvoudig demonteren zonder inbraakschade aan te richten aan je huis. De diefstal van zonnepanelen is bijna altijd gedekt en wordt gezien als materiële schade veroorzaakt aan het gebouw door vandalisme en kwaad opzet.

Zonnepanelen verzekeren tegen natuurrampen

Schade die door de krachten van de natuur worden aangebracht, zijn onvermijdbaar. We hebben nu eenmaal wel eens te maken met bovengemiddeld harde winden, stormen of extreme weersomstandigheden. Gelukkig komen natuurrampen in België niet vaak voor, maar het is wel goed om te weten waarvoor je verzekerd bent bij je brandverzekering.

Schade door een blikseminslag, sneeuw of hagel, een storm of blikseminslagen worden altijd gedekt door de opstalverzekering. Datzelfde geldt voor brandschade. Als je zeker wilt weten of alle schade door natuurfenomenen gedekt is, kun je het beste je polis bekijken of contact opnemen met je verzekeraar.

Zonnepanelen verzekeren tegen installatie schade

Zijn jouw zonnepanelen beschadigd tijdens de installatie? Of is er tijdens het opzetten van de zonnepanelen schade aan jouw woning aangebracht die de stevigheid of bewoonbaarheid van je woning aantasten? Dat valt onder de garantie van Otovo. Deze schade krijg je door van ons vergoed.

Bij het demonteren van zonnepanelen is het dak waarop deze bevestigd was niet meer in nieuwstaat. De montage-units moeten stevig aan het dak worden bevestigd. Als je de zonnepanelen van Otovo wilt laten demonteren, zorgen wij dat jouw dak weer in ere wordt hersteld.

Zonnepanelen verzekeren tegen defecten

Als jouw zonnepanelen, om wat voor reden dan ook, binnen de garantieperiode kapot gaan, dan valt deze schade onder de productgarantie. Normaliter heb je op zonnepanelen zo’n 25 jaar productgarantie! Ook bij een te sterk verlies van de energieproductie van de zonnepanelen, kun je bij ons terecht. Zonnepanelen hebben, net als veel andere apparaten met elektrische onderdelen, een gemiddeld productieverlies van minder dan 1% per jaar.


Defecten voorkomen

Het is fijn om te weten dat het herstellen van veel soorten schade en defecten uiteindelijk wordt vergoed door de verzekering . Maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Nu hoef jij, als je je zonnepanelen huurt bij Otovo, geen groot onderhoud te verrichten. Dat doen wij voor je, 20 jaar lang.

Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo BE
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``