Om zonnepanelen te installeren en om een correcte, legale installatie te hebben, moet je aan verschillende eisen voor zonnepanelen voldoen. In dit artikel vertellen we je wat deze eisen voor zonnepanelen zijn; denk aan de staat van het dak, de oriëntatie van het dak en de schaduwen, maar evengoed de stedelijke en elektrische voorschriften.

Als je zonnepanelen wilt installeren, is het niet alleen een kwestie van zonnepanelen aanschaffen, jouw huis (en de omstandigheden rondom jouw huis) moeten ook in orde zijn voor je zonnepanelen kunt plaatsen.


Een geschikte plaats om zonnepanelen te installeren

Het belangrijkste - en vaak ook het meest beperkende - element is de plaats waar je jouw zonnepanelen laat installeren.

Staat van het dak

De staat van het dak van het huis is een van de belangrijkste vereisten bij het installeren van zonnepanelen. De zonnepanelen worden bevestigd door middel van een structuur die het dak van het huis ondersteunt. Met andere woorden: ze worden niet op de tegels of dakpannen gelegd. De coating van deze structuur is echter een isolerend medium, deze voorkomt dat er water in de panelen komt en is noodzakelijk om je zonne-installatie in goede staat te houden.


Een dak in slechte staat kan voor lekkages zorgen. Idealiter wordt er elke paar jaar onderhoud uitgevoerd aan een dak.

Als je dak in slechte staat verkeert, is het belangrijk dat het dak eerst gerepareerd wordt voordat er een zonne-installatie wordt geïnstalleerd. Hier zijn verscheidene redenen voor:

  • Mogelijke breuk van tegels tijdens de installatie waardoor werknemers in gevaar komen;
  • Je loopt het risico dat de structuur waarop de zonnepanelen worden geïnstalleerd, over enkele jaren moet worden vervangen. Dan moet alles gedemonteerd en opnieuw in elkaar gezet worden.

Daarnaast is het belangrijk dat het dak geen asbest bevat, aangezien het materiaal als gevaarlijk wordt beschouwd en het gebruik ervan in België in 1998 werd verboden. De Europese Unie streeft ernaar om asbest in 2028 uit elk type gebouw uit te roeien. Bij Otovo hebben we een analyserapport nodig om te weten of het vezelcement asbest bevat, in het geval van speciale daken.


Oriëntatie van het dak en de zonnepanelen

De oriëntatie van het dak en de zonnepanelen is een andere zeer belangrijke eis voor de installatie van de zonnepanelen. Fotovoltaïsche technologie heeft zonnestraling nodig om te werken, en hoe meer uren per jaar, hoe meer energie jouw zonne-installatie zal produceren. Met andere woorden: de locatie is uiterst belangrijk.

We bevinden ons op het noordelijk halfrond, dus hoe meer een zonne-installatie op het zuiden gericht is, hoe meer straling die zal ontvangen. In veel gevallen zal het beschikbare dak (schaduwvrij met voldoende ruimte) niet naar het zuiden gericht zijn. Dat is geen probleem als je meer alternatieven hebt. Je zonne-installatie naar het oosten oriënteren is bijvoorbeeld ook een goede optie, je vangt dan ‘s ochtends meer energie op. Of op het westen, waarbij je later op de dag meer energie opvangt.

Heb je enkel de optie om jouw zonnepanelen naar het noorden te richten? Dan raden we je aan om in te zetten op een andere vorm van hernieuwbare energie.


Schaduw

Vele uren zon zorgen ervoor dat je veel kWh kunt opwekken, dus vele uren schaduw is niet ideaal voor een zonne-installatie.

Zo weinig mogelijk schaduw hebben is dus belangrijk als je van plan bent om zonnepanelen te installeren. Want schaduwen kunnen dus de energieproductie van je systeem aanzienlijk verminderen.

Er zijn wel manieren om te voorkomen dat schaduw je hele zonne-installatie beïnvloedt, maar over het algemeen zal schaduw altijd het rendement van je systeem verminderen. Het is ook belangrijk om te weten dat regelmatige blootstelling aan schaduw een zonnepaneel permanent kan beschadigen.


De wettelijke vereisten voor het installeren van zonnepanelen: regelgeving en normen

Er zijn daarnaast natuurlijk ook gewoon regels die moeten worden nageleefd bij het installeren en gebruiken van zonnepanelen voor eigen gebruik. Ongeacht de omstandigheden, moet de installatie voldoen aan bepaalde regelgeving.

Stedenbouwkundige voorschriften

Over het algemeen is er geen (omgevings-)vergunning nodig voor de plaatsing van zonnepanelen. Soms is dit wel het geval, bijvoorbeeld als de zonnepanelen niet passen in het plaatselijke bestemmingsplan. We raden je dus altijd aan om even bij je gemeente te informeren vóór je gaat investeren.

Je zonnepanelen aanmelden

In België moet je je zonnepanelen aanmelden om de veiligheid en kwaliteit van het elektriciteitsnetwerk te waarborgen. Hierdoor hebben netbeheerders ook een duidelijk beeld van de vraag naar en het aanbod van elektriciteit op het net om de leveringszekerheid te garanderen. Daarnaast weet jouw energieleverancier hierdoor ook hoeveel stroom je opwekt, wat dan verrekend kan worden met jouw jaarrekening.

Als je je zonnepanelen niet aanmeldt, kun je ook geen geld innen via de terugleververgoeding.

Dus...


Wat zijn de belangrijkste vereisten voor het installeren van zonnepanelen?

De essentiële eisen voor het installeren van zonnepanelen zijn:

  • Zorg voor een goede dekking. Deze moet in goede staat zijn en voldoende gericht zijn op de zon.
  • Voldoe aan de voorschriften en beschik over de nodige vergunningen voor de installatie.
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo BE
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``