Ben je op zoek naar de beste thuisbatterij voor jouw zonnepaneleninstallatie? Bij Otovo snappen wij als geen ander hoe belangrijk het is om snel een betrouwbare, milieuvriendelijke oplossing te vinden voor jouw specifieke situatie. Daarom hebben wij de beste thuisbatterijen op de markt voor jou geselecteerd!


Binnen enkele minuten een offerte ontvangen voor de thuisbatterij? Dat kan! Voer je adres in en bekijk jouw individuele mogelijkheden.


De 4 beste thuisbatterijen

De markt voor thuisbatterijen voor zonnepanelen groeit razendsnel. Er zijn verschillende merken die bekendstaan om hun kwaliteit en betrouwbaarheid. Hieronder de 4 beste thuisbatterijen op basis van onze praktijkervaring:

1. Enphase Encharge en Enphase IQ

Enphase staat bekend om de kwalitatieve micro-omvormers, maar biedt daarnaast uitstekende Encharge batterijopslagsystemen met een capaciteit van 3,5 kWh, 7 kWh of 10,5 kWh. Deze thuisbatterijen zijn modulair, waardoor je jouw opslagsysteem kunt uitbreiden naarmate jouw energiebehoefte groeit. Daarom is deze thuisbatterij met name geschikt voor huishoudens die flexibel willen zijn.

De Enphase Encharge bevat bovendien vier ingebouwde Enphase IQ 8 micro-omvormers, wat zorgt voor meer betrouwbaarheid en hoge efficiëntie. Deze thuisbatterij werkt naadloos samen met de smart switch Enphase Enpower en het monitoringplatform Enphase Enlighten. Ook is de Enphase Encharge compatibel met alle Enphase zonne-energiesystemen, zodat ze gemakkelijk geïntegreerd kunnen worden.


Kenmerken van de Enphase Encharge, Enphase IQ battery

Model Enphase Encharge, Enphase IQ battery
Stroom Wisselstroom
Vermogen 3,5 kW – 7 kW – 10,5 kW
Ontladingsdiepte 100%
Efficiëntie 96%
Type batterij LiFePO4
Componenten Lithiumijzerfosfaat
Batterijduur > 6000 laadcycli
Garantie 15 jaar productgarantie

Gratis offerte voor een thuisbatterij!


2. Growatt

Growatt is de grootste fabrikant van omvormers voor zonnepanelen. Het merk staat bekend om de topkwaliteit, de veelzijdigheid en zeer aantrekkelijke prijzen. Ook staat de thuisbatterij van dit merk hoog aangeschreven. Met een hoge energiedichtheid en efficiëntie van de batterij, is de Growatt thuisbatterij een serieuze optie om onafhankelijk van het net te opereren.

De modulariteit van deze thuisbatterij is een van de grootste voordelen. De batterij kan namelijk parallel geschakeld worden met (maximaal) 4 units. In combinatie met een Growatt Storage Inverter creëer je een systeem met een energiecapaciteit van maar liefst 26 kWh. Ook werkt het naadloos samen met omvormers en andere onderdelen van jouw zonnepanelensysteem.

Van Growatt bieden we bij Otovo de modellen GBLI6532,  APX 15.0P, ARK 5.1XH en ML33RTA aan. 


Kenmerken van de Growatt GBLI 6,5kWh

Model Growatt GBLI 6,5kWh
Stroom Gelijkstroom
Vermogen 6,5 kW
Ontladingsdiepte 100%
Efficiëntie 95%
Type batterij LiFePO4
Componenten Lithium cobalt / mangaan en lithiumijzerfosfaat
Batterijduur > 6000 laadcycli
Garantie 10 jaar productgarantie


3. Huawei Luna 2000 reeks

De Huawei Luna 2000 thuisbatterij biedt een indrukwekkende efficiëntie van 97%. Bijna alle opgeslagen energie is op deze manier beschikbaar voor gebruik. Het geïntegreerde smart management systeem optimaliseert jouw energiegebruik bovendien om kosten te besparen. De Luna 2000 van Huawei werkt daarnaast naadloos samen met Huawei’s omvormers om gelijkstroom om te zetten naar wisselstroom.

Een ander groot voordeel van de Huawei Luna 2000 is het modulaire ontwerp. Op deze manier kun je jouw module simpel uitbreiden van 5 kWh naar 10 of 15 kWh. Zo laat je de opslagcapaciteit volledig aansluiten op jouw energiebehoefte en groeit het systeem flexibel met je mee. De Huawei Luna is onze meest geïnstalleerde thuisbatterij in België.


Kenmerken van de Huawei Luna 2000

Model Huawei Luna 2000
Stroom Gelijkstroom
Vermogen 5 kWh
Ontladingsdiepte 90%
Efficiëntie 97%
Type batterij LiFePO4
Componenten Lithiumijzerfosfaat
Batterijduur > 6.000 laadcycli
Garantie 10 jaar productgarantie


4. Pylontech Force reeks

De Pylontech thuisbatterij is een betrouwbare en schaalbare oplossing voor de opslag van energie. Model Force van Pylontech wordt bovendien geprezen om zijn betrouwbaarheid. Met een ontlaadefficiëntie van 95% gaat er zeer weinig energie verloren, zodat je het rendement van jouw zonnepanelen kunt maximaliseren.

Het modulaire ontwerp stelt jou ook in staat om de batterijcapaciteit precies op jouw behoefte te laten aansluiten, waarmee de Pylontech zowel flexibel als toekomstbestendig is. Ook is deze thuisbatterij compatibel met diverse omvormers van verschillende fabrikanten, wat de integratie in jouw bestaande zonne-energie systeem een stuk gemakkelijker maakt.

Van Pylontech installeren we het vaakst de modellen Force-H2-2M, Force-H2-3M of Force-H2-4M of de L2-reeks in dezelfde formaten. 


Kenmerken van de Pylontech Force

Model Pylontech Force
Stroom Gelijkstroom
Vermogen 3,5 kWh
Ontladingsdiepte 90%
Efficiëntie 95%
Type batterij LiFePO4
Componenten Lithium-IJzerfosfaat
Batterijduur > 6.000 laadcycli
Garantie 10 jaar productgarantie


💡De juiste thuisbatterij kiezen💡


Bij Otovo werken we met grote merken voor thuisbatterijen voor zonnepanelen zoals Huawei, Growatt en Enphase samen. Als je dag en nacht gebruik wilt maken van jouw zonne-energie, is een thuisbatterij dé oplossing. Zo kun jij jezelf onafhankelijk maken van het net. Bekijk de mogelijkheden op onze productpagina's.


Waarom een thuisbatterij kopen?

België heeft ongeveer 1.500 zonuren per jaar (bron: KMI). Een jaar telt echter 8.760 uren, dus de vraag is wat je met je zonnepanelen doet in de overige 7.260 uren. Natuurlijk, in de nachtelijke uren zul je waarschijnlijk een stuk minder verbruiken. Laten we daarom eens uitgaan van 8 nachtelijke uren per dag, wat neerkomt op 2.920 ‘nutteloze’ uren. Dat je in die nutteloze uren je elektrische auto kunt opladen, laten we dan even buiten beschouwing.

Dan zijn er nog steeds 4.340 actieve uren waarop er geen zon schijnt (voor een groot deel dankzij bewolkte dagen). Dat is ongeveer de helft van het aantal beschikbare uren, uren waarin je niks aan je zonnepanelen hebt. Met een thuisbatterij kun je echter die schaarse zonuren optimaal benutten. Het surplus aan gegenereerde energie wordt zo opgeslagen wat je kunt gebruiken op de momenten die jou het beste uitkomen.


Wat heb je aan een thuisbatterij?

Een gemiddeld Vlaams huishouden verbruikt ongeveer 10 kilowattuur (kWh) per dag. Het daadwerkelijke verbruik hangt af van verschillende factoren. Denk aan de gezinsgrootte, het aantal elektrische apparaten (waaronder ook een oplaadstation voor een elektrische auto!) en de energiezuinigheid (gebruik je energiezuinige apparaten en verlichting). We kunnen daarom grofweg drie categorieën onderscheiden:

  • Huishoudens met een laag energieverbruik: tot 5 kWh
  • Gemiddelde huishoudens: 5-10 kWh
  • Grote huishoudens: vanaf 10 kWh


De capaciteit van een thuisbatterij heeft betrekking op de hoeveelheid energie (in kWh) die de batterij kan opslaan. Deze capaciteit bepaalt hoe lang je van stroom voorzien kan worden zonder dat jouw zonnepanelen energie opwekken. Hierbij zijn de volgende factoren van belang:

  • Energieverbruik: De benodigde batterijcapaciteit hangt af van hoeveel energie jouw huishouden per dag verbruikt.
  • Doel: Wil je niet meer afhankelijk zijn van netstroom of is de batterij voornamelijk bedoeld als noodstroomvoorziening?
  • Zonnepanelencapaciteit: Hoe meer zonnepanelen je hebt, des te meer energie ze kunnen produceren, wat een grotere batterijcapaciteit rechtvaardigt.


Soorten thuisbatterijen

Bij het kiezen van een thuisbatterij is het belangrijk om te overwegen welke technologie het beste past bij jouw specifieke behoeften en je budget. De belangrijkste technologieën van thuisbatterijen zijn:

Lithium-ion batterijen: Deze thuisbatterijen zijn relatief licht en compact en de meest voorkomende batterijtechnologie voor thuisgebruik. Dit komt door de hoge energiedichtheid, de lange levensduur en de efficiëntie waardoor je zeer snel kunt op- en ontladen. Deze batterijen zijn wel iets duurder dan andere technologieën en vereisen een batterijmanagementsysteem (BMS).


Lithium-ijzerfosfaat batterijen (LiFePO4): Deze thuisbatterijen staan bekend om de verbeterde thermische en chemische stabiliteit. Ze hebben een langere levensduur met meer laadcycli. Daarentegen hebben ze een lagere energiedichtheid dan traditionele lithium-ion batterijen en zijn ze nog steeds een stuk duurder dan traditionele batterijen.

Ontvang een gratis offerte!
Je hebt je succesvol geabonneerd op Otovo BE
Welkom terug!
Super goed!
Je link is verlopen
Succes!
``